Creatieven zeiken

Bij een reclamebureau zorgt een copywriter voor de teksten en een artdirector voor de beelden. Samen vormen ze een creatief team. Dat team is verantwoordelijk voor het creatieve niveau van het bureau. Over het algemeen zijn het rare gasten. Ze zijn overtuigd van hun eigen gelijk en commentaar kunnen ze maar mondjesmaat verdragen. Maar achterover leunend in hun stoel en met de benen op het bureau kraken ze door andere gemaakte campagnes genadeloos af.

Toch moet gezegd dat ze hard werken aan hun eigen werk. Ook dan is het niet snel goed genoeg en zijn ze super kritisch op zichzelf en degenen met wie ze samenwerken. Dat begint al met de briefing. Daarop hebben de gemiddelde copywriter en artdirector altijd wel iets aan te merken. Soms nogal kort door de bocht: “Daar kunnen we dus absoluut niets mee. Dat kan direct naar de studio.” Of ze klagen over het beperkte budget: “Laat het juniorteam hier maar over nadenken.”

Zijn ze eenmaal bezig met conceptontwikkeling, dan snapt account er “geen fuck” van als ze tijdens een review laten merken dat het team nog niet op het goede spoor zit. Later, na de presentatie van de voorstellen, krijgt de klant onder uit de zak als de marketingmanager het lef heeft vraagtekens te zetten bij de creatieve ideeën. Zo’n opdrachtgever wordt steevast in de hoek gezet als een schijterige boekhouder. Vervolgens stuurt het castingbureau alleen maar afzichtelijke draken, verspeelt de regisseur zijn laatste krediet wanneer hij zijn onooglijke productieassistente meeneemt naar de set en weet de webdeveloper zelfs het bouwen van een eenvoudige site te verkloten.

minor-changes

How a webdesign goes straight to hell

Je zou het niet zeggen, maar diep, diep van binnen zijn die artdirector en copywriter onzekere mensen. Ze hebben het gevoel dat ze met elk idee, elk concept hun ziel bloot leggen. Dat maakt ze kwetsbaar. Daarom gaan ze tot het uiterste. Ze wikken en wegen, kijken ongelooflijk kritisch naar elkaars input, sluiten zichzelf op in hun kamer en halen nachten door om met het best doortimmerde idee te komen. Verder willen ze bij de uitvoering van hun ideeën de regie stevig in handen houden. Bang als ze zijn dat een derde er iets aan verpest. Is dat erg? Nee, dat is hun kracht. Ze gaan voor het hoogst haalbare en daar moet veel voor wijken.

Wat drijft die gasten? Ze willen mooi werk maken. Ze willen mensen bij de kladden grijpen, aan het lachen maken, kippenvel bezorgen, ontroeren en als het even kan in vervoering brengen. Dat zien ze als hun missie. Maar het creatieve team verliest de realiteit wel eens uit het oog. Het draait natuurlijk gewoon om het overbrengen van een commerciële boodschap. That’s it. Een copywriter is geen romancier, net zomin als een artdirector een kunstschilder is. Als je in hun psyche zou doordringen, zie je misschien dat ze dat liever doen. Maar ze kunnen niet zonder de uitdaging, deadline, aandacht, het vaste salaris en de (onderlinge) strijd.

Na weer zo’n verbeten strijd zitten ze uiteindelijk voor de televisie. Met het uitzendschema dat ze van de mediaplanner hebben gekregen (“Kan er ook weinig van. Waarom nu op deze zender?”) in hun hand, zien ze hun eigen commercial in première gaan. En dan valt hen toch weer iets op wat ze anders hadden moeten doen – en daar balen ze verschrikkelijk van. Zie je: zeikers zijn het, maar wel aandoenlijke zeikerds…