Open of closed source Content Management Systeem?

Bij BureauZuid realiseren we al websites en webshops sinds het begin van deze eeuw. Hoewel we als bedrijf nog in onze tienerjaren zitten, zijn we in de internetgeschiedenis zo’n beetje vlak na de oerknal ingestapt. In het afgelopen decennium vonden er enorm veel ontwikkelingen plaats. De schermen werden groter en de pixels kleiner. Iedereen heeft een mobiel of tablet. Google kwam, zag en overwon. Flash kwam… en verdween.

Een van de belangrijkste online ontwikkelingen is het ontstaan van content management systemen (CMS). Door te ontwikkelen op een CMS werd het een stuk eenvoudiger om websites en webshops zelf te beheren. Het is als het ware de achterkant van een website, waar je teksten kunt aanpassen, pagina’s toevoegen, plaatjes plaatsen, maar ook de optimalisatie voor zoekmachines (nou ja, Google) kunt beheren. En dan zonder al die ingewikkelde programmeercodes.

Alle webontwikkelaars doorliepen ongeveer hetzelfde traject: eerst maakten we zelf een CMS. Toen het lastig bleek om met deze eigen ontwikkeling de tijd bij te houden (een eigen CMS voldoet eigenlijk nooit meer aan de snelveranderende eisen), zochten we naar een alternatief. Kleinere ontwikkelaars en veel overheden kozen voor open source, bijvoorbeeld Joomla. Grotere partijen kozen ingewikkelde en erg prijzige proprietary closed source pakketten als GX en Sitecore.

Wat is het verschil tussen Open Source en Closed Source?

Omdat uit te leggen, beschrijven we van beide de kenmerken, voor- en nadelen.Kenmerken Open Source CMS, zoals WordPress of Magento

 • 
De broncode van de software is openbaar en het pakket is gratis te downloaden.
 • 
Er wordt door een community van developers aan deze broncode gewerkt.
 • 
Iedereen mag betaalde of gratis plugins uitbrengen, die je kunt installeren in het basispakket.Voordelen Open Source

 • Wereldwijd zijn er veel ontwikkelaars die hier (gratis) tijd in stoppen. De software groeit daarom snel.
 • Er zijn veel plugins en templates beschikbaar, die zorgen voor kortere ontwikkeltijden.
 • Je betaalt geen initiele of periodieke licentie om het pakket te mogen blijven gebruiken.
 • Er zijn veel ontwikkelaars in Nederland en daarbuiten, je bent daardoor minder afhankelijk van een leverancier.
 • Redelijk eenvoudig naar je eigen wensen aan te passen.
 • Er is heel veel documentatie te vinden, goede en slechte.

Nadelen Open Source

 • De Open Source community is onvoorspelbaar en niet te managen: eerst was het jarenlang Joomla, toen Drupal dat het meest gebruikt werd. Nu zijn dat WordPress en Magento. Als de community stopt, dan stopt het (op den duur) ook voor jou. Je kunt niet even bellen met de maker van WordPress om te klagen als er iets niet werkt. Er is niet 1 maker, het zijn er duizenden!
 • Veiligheid is een issue; Open Source softwareapplicaties zijn een dankbaar doelwit voor aanvallen van hackers. Al zijn er dus ook duizenden die de gaten weer dichten.
 • Gebruik maken van plugins bespaart je bij het ontwikkelen van sites, maar als de updatefrequentie van de plugin niet synchroon loopt met de versie van de hoofdapplicatie, kunnen er issues ontstaan. Er zijn dus jaarlijks meer support-uren nodig om de sites up-to-date en veilig te houden.
 • Je kunt op verschillende manieren ontwikkelen op bijvoorbeeld WordPress en Magento. Op de juiste manier, dus diep geintegreerd in de software. En op de verkeerde manier: een ontwikkelaar bouwt dan maatwerk tegen de software aan. Dat leidt tot allerlei problemen bij updates en veiligheid in de toekomst.
 • Het bevat vaak te veel dingen die je niet nodig hebt, wat het onnodig zwaar maakt.
 • Bijvoorbeeld WordPress is prima geschikt (en bedoeld) voor standaard bedrijfswebsites, maar steeds vaker wordt het met plugins uitgebreid naar webshop- en platformfunctionaliteit, waar het systeem simpelweg niet geschikt voor is.Kenmerken Closed Source CMS, zoals Bitrix Sitemanager

 • Door een commercieel bedrijf ontwikkeld en beheerd.
 • Updates van modules en plugins worden in het algemeen backwards-compatible uitgebracht. Ook het maatwerk is daardoor eenvoudig te updaten.
 • Veel standaarduitbreidingen beschikbaar. Je groeit zo eenvoudig in je pakket dat op dat moment bij je past.
 • Vaak zijn er ook third party plugins verkrijgbaar, die wel of niet worden ondersteund door de ontwikkelaar.

Voordelen Closed Source

 • Een bedrijf ontwikkelt een applicatie en is dus voor haar voortbestaan afhankelijk van het succes ervan. Of je nu wel of niet gelooft in kapitalisme: dit is voor bedrijven een aardige drive om er iets goeds van te maken.
 • Als er een nieuwe versie uitkomt van de applicatie, zorgt de leverancier dat alle modules en plugins compatible zijn. Een simpele druk op de updateknop zorgt ervoor dat de site weer actueel en veilig is.
 • De leverancier van de software zorgt voor training van de ontwikkelaars. Doordat de code centraal wordt beheerd is deze stabiel en snel.
 • Centraal aanspreekpunt support.
 • Veiliger, omdat minder mensen de broncode kennen.

Nadelen Closed Source

 • Je blijft jaarlijks betalen voor de licentie die je het recht geeft op de (veiligheids-) updates van de applicatie.
 • De updatefrequentie (nieuwe versies) ligt vaak wat lager dan bij Open Source.
 • Er zijn veel verschillende pakketten, met nog meer verschillende tarieven, prijsmodellen, programmeertalen en mogelijkheden. Dat maakt het lastig keuzes te maken.
 • Je kunt het gevoel ervaren vast te zitten aan de leverancier van de software.Is Open Source goedkoper?

Bij Open Source koop je bij de initiele ontwikkeling van je website geen licentie. Het verschil met relatief dure applicaties als Sitecore wordt snel behoorlijk groot en Open Source heeft dan ook het imago om goedkoop te zijn.

Toch is dit niet altijd zo. Bitrix Sitemanager kent bijvoorbeeld licentie-fees die fors lager zijn dan bij de concurrentie, terwijl zij net zoveel (of eigenlijk veel meer) biedt voor dit geld. Doordat updates centraal worden geregeld door de leverancier, bespaar je jaarlijks op het onderhoud van je website.

Wat raden jullie aan?

Wij raden aan om vooral goed na te denken over het doel van de site. Wat verwacht je van de site: nu, maar vooral in de toekomst? Denk daarbij aan de volgende kernbegrippen: veiligheid, vindbaarheid, toegankelijkheid, performance, navigatie, betrouwbaarheid, kwaliteit van informatie en formulieren, gebruikersvriendelijkheid (funfactor), layout en design, conversie, upselling en crossselling, service en community, beveiliging (hackersafe), onderhoudbaarheid, meetbaarheid en actualiteit.

Ga niet voor onwaarheden als ‘Open Source is goedkoper’. Dat is het uiteindelijk lang niet altijd. De kosten voor een website zitten niet alleen in de realisatiefase, maar juist ook in de terugkerende kosten voor het up-to-date houden, beveiligen, de licentie en de uitbreidingen. Laat je goed adviseren en besef dat bedrijven die de keuze al voor jou gemaakt hebben (doordat ze alleen nog maar op 1 pakket ontwikkelen) in principe een gekleurde mening hebben.

Waar bouwt BureauZuid op?

Bij BureauZuid hebben we een team van ontwikkelaars – in Nederland en op de Filipijnen – met een ruime ervaring in onder andere Bitrix Sitemanager, Magento E-commerce, WordPress CMS en Yii Framework. Dat geeft ons de unieke mogelijkheid om voor elke klant steeds de beste keuze te maken. Niet gedreven door een mening over Open of Closed Source, maar door een pragmatische afweging van eisen en wensen die je als bedrijf nodig hebt om succesvol te zijn op het web. Nu en in de toekomst.

Aanvullingen, vragen of reacties? Graag!