Yo! En niet meer dan dat.

Enkele maanden geleden bracht een Israëlische ontwikkelaar de app Yo uit. Wat die app doet? ‘Yo’ naar je vrienden sturen. En zij zenden er desgewenst een terug. Nutteloos? Nogal. Of toch niet?

Yo is een succes. Hoewel iedereen in het begin sceptisch was, bleken er veel mensen de app te zien als alternatief voor de berichtenstortvloed via Facebook, e-mail, WhatsApp en alle andere manieren van berichten die een mens tegenwoordig op een dag moet verwerken. En zo kwamen er in knowtime miljoenen gebruikers bij die zelf bedachten hoe ze de app gingen gebruiken. De even briljante als simpele vormgeving versterkt het basisprincipe van de site.

Zo kon je tijdens het WK een ‘Yo’ sturen naar ‘worldcup’, om vervolgens elke keer een ‘Yo’ terug te ontvangen als er gescoord werd. Of de ijscoboer maakt een ‘Yo’ aan per straat, om te kunnen melden dat hij er is. Straks vertelt Albert Heijn je dat je boodschappen af te halen zijn bij het pick-up point of de automonteur dat je auto klaar is. Mooi toch? Yo.

Yo kan ook gebruikt worden voor serieuzere zaken. Er schijnt bijvoorbeeld een Yo-groep te zijn die waarschuwt voor elke keer dat er een raket van Palestina naar Israël vertrekt.

Het leukst vind ik Yo toch voor gebruik onder vrienden en bekenden. Over een half jaartje is het denk ik een stuk normaler om te zeggen: ‘Ik Yo wel als ik er ben!’. Om aan te geven dat het terras geclaimd is. Ook is het gewoon fijn om af en toe zomaar een Yo naar iemand te sturen, om te laten weten dat je aan die persoon denkt, zonder dat je obligaat naar diens reilen en zeilen dient te vragen. ‘Hoe gaat ie lieffie?, xoxox :)’ wordt dan gewoon ‘Yo’. Een Yo krijgt dus steeds een andere betekenis in een andere context.

yo

Dat laatste is misschien wel de grote kracht van de app: het leidt tot een creatieve invulling van de mogelijkheden en dat is waar mensen zich toe aangesproken voelen. Bijkomend voordeel: ouders, ooms, tantes en oma’s zullen er voorlopig niets van snappen, dus je bent nog even alleen…. Yo!

Naar de Yo-app website
Download in Apple Appstore
Download in Google Play
Download in Windows Phone Store