Blog

Podcast-tips van een ervaren Podgast: ‘Van drie onderkinnen naar knetterende volzinnen’

Een podcast komt binnen. Het geeft je merk letterlijk een stem. Boei je luisteraars? Dan bind je ze. Mijn podcastavontuur begon zo’n vijf jaar geleden en bracht me de nodige inzichten die ik met alle liefde met jou deel. Heb je een minuut of vijf voor deze podcastjunk?

Podfather van ZUID

Wist je dat Adam Curry in 2004(!) al een podcast maakte: The Daily Source Code? Destijds begreep ik er nog niet veel van, maar wat jaren later omarmde ik het medium als een van de early adopters. Waar nu iedere BN’er – en ieder zijn vader, neef, achternicht en de bakker op de hoek – een podcast maakt, was het toen nog speuren naar pareltjes. Zo’n jaar of vijf geleden dacht ik: daar moeten we met ZUID iets mee. Zo’n snelgroeiend medium toevoegen aan onze middelenmix biedt kansen. Als intern communicatiemiddel, maar zeker ook om de buitenwereld te binden aan je merk.

Altijd en overal een podcast
Ergens in 2018 dropte ik het idee voor een eigen (mobiele) podcaststudio voor het eerst bij m’n manager. Die stond er niet afwijzend tegenover, maar hield het nog in het midden. Als copywriter is enige stalking mij niet vreemd, dus bleef ik het idee terloops op willekeurige tafels van collega’s gooien. Begin 2020 waren de geesten rijp en kreeg ik een ‘go’: schaf die podcast-apparatuur maar aan, dan zien we vanzelf waar het toe leidt. Drie goede mics en een mengpaneel, meer bleek er niet nodig om overal en altijd een podcast op te kunnen nemen.

Drie onderkinnen? Doe maar niet!

De katalysator van die omslag van denken naar doen? De grote C. Want juist toen we plotsklaps met z’n allen thuis kwamen te zitten, bleek zo’n podcast een ideale manier om vanuit management te communiceren met het team. Voor de ontvangende kant een stuk aangenamer dan van die ongemakkelijke CEO’s die niet snappen dat je ook selfievideo’s zonder drie onderkinnen kunt maken. En belangrijker nog: collega’s blijken geconcentreerd te luisteren naar een podcast en de informatie goed in zich op te nemen. Tenminste, als die podcast goed in elkaar zit. Hoe? Dit zijn voor mij de 3 belangrijkste lessen:

1. Mand. Zoals wel vaker geldt in ons werk: houd het mand. Bij een podcast ligt de verleiding op de loer om een uur vol te lullen – vaak zonder dat je er zelf erg in hebt. Maar je collega’s hebben wel wat beters te doen. Probeer al die superbelangrijke info dan ook binnen dertig minuten te delen. Hand in eigen boezem: is in onze eigen interne podcast pas één keer gelukt.
2. Kritisch gesprek. Het management even lekker leeg laten lopen is niet de bedoeling. Dat is 1) gewoonweg saai en 2) het zorgt ervoor dat de luisteraar zich niet gehoord voelt en de volgende keer afhaakt. In onze eigen podcast treed ik als host daarom op als stem van de collega’s. Hoe zouden zij reageren op het nieuws dat gedeeld wordt? En welke kritische vragen vanuit de organisatie kan ik voorleggen aan de baas?
3. Er zit muziek in een rubriek. Het liefst letterlijk. Want een knallende intro, eigen jingles voor rubrieken en een funky outro leiden de luisteraars op een leuke manier door de podcast heen. Voor de intro van Podje Pingpong, de interne podcast van ZUID, stofte ik mijn rapskills af en nam ik een banger van jewelste op. Luister maar.


Komt voor de bakker

Nu we een paar jaar verder zijn en niet alleen ZUID, maar ook het grote publiek de podcast omarmd heeft, ben ik er zeker van dat het een middel is dat nooit meer verdwijnt. Pas er wel voor op dat je podcast niet in de menigte verdwijnt. Want zoals ik eerder zei: wie maakt er tegenwoordig géén podcast meer? Die laagdrempeligheid is natuurlijk ook de charme van het medium. Hoe je je wat mij betreft onderscheidt als merk-met-podcast?

Ben consistent. Vier podcastafleveringen als onderdeel van een merkcampagne? Liever niet. Bouw aan een band met je publiek.
Kies je niche. Het succes van een podcast valt of staat niet bij luistercijfers. Er zijn podcasts met meer dan honderdduizend vaste luisteraars. Supertof, natuurlijk. Maar als jij als merk een niche bedient en je een interessant percentage van je doelgroep bereikt, dan doe je het gewoon hartstikke goed.
De kick van de klik. De podcast is een intiem medium. Luisteraars lopen met jouw stem in hun oor. Dat zorgt al snel voor een band. Voor vertrouwen. Alsof je elkaar vóór de eerste echte kennismaking al kent. Zet daarom in op een langlopende podcastreeks. Het maakt je een Bekende Podcaster (BP’er) voor je luisteraars.

Centrale rol in je contentstrategie

Eind 2022 bezocht ik The Dutch Podcast Conference. Ik was volledig star-struck door alle BP’ers die daar rondliepen, maar vooral ook geïnspireerd door de makers die hun verhaal deelden. Wat ik stiekem al wist, maar wat tijdens de podcastconferentie nog maar eens werd benadrukt: “Je kunt een podcast slim inzetten voor merkpositionering, een centrale rol geven in je contentstrategie of hem gebruiken om medewerkers betrokken te houden bij het nieuwe werken. Of je verbindt je merk aan een van de vele populaire podcasts die er al zijn.”

Key take outs
◦ Gemiddelde podcastlengte: 30 minuten
◦ Aantal luisteraars in Nederland was nog nooit zo hoog: van 3,8 miljoen in 2019 naar 6,9 miljoen in 2022
◦ 25% daarvan luistert voor zakelijke doeleinden
◦ Gemiddeld aantal luisterminuten per week: 116

Sympathie van de luisteraar
Tijdens The Dutch Podcast Conference werd Topstukken, een cultuurpodcast van de VriendenLoterij, als casus uitgelicht. Een kwalitatief onderzoek onder exposed en non-exposed luisteraars toont aan dat na beluistering 96% weet dat de VriendenLoterij cultuur in Nederland steunt. En dat 30% na beluistering de VriendenLoterij sympathieker vindt. Cijfers die wat mij betreft de kracht van de commercieel ingestoken podcast bevestigen.

Podcastjunkie
Met dank aan het datagretige Spotify werd me eind vorig jaar medegedeeld dat ik 57.373 minuten naar podcasts luisterde in 2022. Dat is ruim 157 minuten per dag. Met die iets uit de hand gelopen hobby behoor ik vast tot de podcastjunkies van Nederland, maar ik ben er nog trots op ook. Want iedere minuut podcast die ik luister, inspireert mij weer om er nog meer mee te doen voor onze klanten bij ZUID. Hoe dat kan klinken hoor je hier: zuid.audio.

Stay tuned!
Hopelijk las je mijn verhaal met plezier en stak je wat op van mijn tips. Aangezien een podcast draait om luisteren en je nu nogal wat gelezen hebt, deel ik in mijn volgende blog inspirerende luistervoorbeelden. Zowel van podcasts die ik zelf heb gemaakt als van podcasts die me inspireren. Dus warm je koptelefoon maar alvast op.

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.