Voor mooie praatjes vallen we als consument al lang niet meer. We kiezen tegenwoordig vooral zelf welke informatie we tot ons nemen. Dat is waar contentmarketing om de hoek komt kijken. Vier redenen waarom je vandaag de dag écht niet meer zonder kunt.
Aangezien we met z’n allen redelijk reclame-immuun zijn geworden, wordt het steeds lastiger en duurder om hiermee de aandacht van je publiek te trekken. Contentmarketing biedt de mogelijkheid deze ‘banner-blindheid’ te omzeilen.
Dit omdat je hiermee veel nauwkeuriger in kunt spelen op de specifieke behoeftes van je publiek. Maar, let op. Vertel niet wat je wil vertellen, maar vertel wat je doelgroep wil horen. Een bekend voorbeeld van goede, doelgroepgerichte content? Allerhande van Albert Heijn. Vol recepten en video’s voor maaltijdinspiratie en -creatie waar de doelgroep blij van wordt. En die blijheid projecteren ze dus ook op onze Albert. Win-win.
Laten we eerlijk zijn: we zijn als consument verwend. We lezen, liken en delen datgene wat wíj interessant vinden. Hoe speel je in op deze ontwikkeling? Door naar je publiek te luisteren en op maat gemaakte, aantrekkelijke content te bieden. Content waar je doelgroep echt op zit te wachten. In de juiste vorm, via het juiste kanaal en op het juiste moment. Creëer content die antwoord geeft op de vragen, uitdagingen en pijnpunten van je publiek. Doe je dit ook nog via kanalen waar je doelgroep zich bevindt? Dan maak je het verschil. Maak content waar je doelgroep écht wat aan heeft en zo zorg je ervoor dat ze van je gaan houden.
Zo is Albert Heijn met Allerhande overal waar de doelgroep is. Bijvoorbeeld als blog of video op de website en social media-kanalen, maar ook als magazine in de winkel. Optimale bediening noemen we dat.
De muisarm, smartphoneduim en tabletnek zijn niet voor niets in het leven geroepen. Met onze neuzen duiken we continu in nieuwe media en features.
Wil je je publiek blijven bereiken en aan je binden? Zorg dan dat je ook online aanwezig én interessant bent. Betekent dit dat je al je traditionele media het raam uit moet kieperen? Absoluut niet. Zolang het maar niet de enige media zijn waar je gebruik van maakt, want dat doet je doelgroep ook niet. Nieuwe media is geen vervanger, maar een aanvulling van traditionele media. En het belangrijkste: welke media je inzet, hangt altijd af van wat je wil bereiken (je doelen) én waar jouw doelgroep zich bevindt. Zorg dat je dit helder hebt.
Moeder, aan de kant. Google’s wil is wet. Wil je namelijk dat je publiek online ook daadwerkelijk bij je terechtkomt? Dan is het wel zo handig dat ze je kan vinden.
Er zijn meerdere ingrediënten die invloed hebben op de SEO-performance van je website. Maar, je bouwt aan een goede basis als de content die je maakt relevant is voor je publiek. Google beloont bedrijven met goede content door ze hoger te ranken. Gooi je daar ook nog wat extra SEO-activiteiten bovenop, zoals het verwerken van zoekwoorden? Dan versnel je je klim op de Google-ladder. En aangezien bijna de helft van de online speurders met een zoekopdracht op deze zoekmachine begint, is het wel zo fijn als jij daar bovenaan staat om ze te verwelkomen.
Je kunt simpelweg al beginnen met het zelf opsporen van belangrijke zoekwoorden door gebruik te maken van gratis tools, zoals Google Trends. Maar voordat je naar een tool grijpt, kun je ook eerst gewoonweg met je doelgroep praten.