Blog

BeReal versus Mohi: het contrast tussen fast en slow media

Sommige vakidioten binnen ZUID inspireren elkaar graag. Zo ook Content Director Anandi en Content Strategist Joëlle. Lees mee in hun chat-gesprek over fast en slow media, waar ze social-kanalen BeReal & Mohi onder de loep nemen.

Anandi: “Hey Joëlle, ik moet even iets opbiechten. Vorige week kreeg ik van onze CEO Mathieu de vraag of ik de app BeReal al had. Ik kende het nog niet, lichtelijk gênant natuurlijk want dat soort dingen zou ik moeten weten. En niet erop gewezen door je baas die toch uit de vorige generatie komt… Ben het nu een week aan het proberen, alleen ik moet zeggen, ik vind het helemaal niks. Wat jij?”

FACT – BeReal is een socialmedia-app uit Frankrijk die in 2020 is uitgebracht, maar nu ineens megapopulair aan het worden is. Het platform doet de belofte “een nieuwe en unieke manier te bieden om te ontdekken wie je vrienden echt zijn in hun dagelijks leven”. Je krijgt dagelijks op een willekeurig moment twee minuten de tijd om een foto te maken van wat je aan het doen bent – de foto pakt dan zowel de camera achter én voor op je telefoon – dus er komt ook een selfie. Doordat het zo willekeurig is, zou je een ‘echt’ kijkje moeten krijgen in elkaars leven. Zonder filters, zonder in scène gezette beelden en zonder #latergram.

Joëlle: “Ah ja! Ik zag inderdaad dat je een account had aangemaakt. Het gaat je anders goed af ;-). Iets met een snelle leerling. Als ik heel eerlijk ben, ik vind iets weghebben van Snapchat. Maar dan een 2.0 versie: snelle foto’s zonder opsmuk. Wat ik wel leuk vind, is dat beide camera’s van je telefoon tegelijkertijd een foto maken.”

Anandi: “Ja, eerder Snapchat -2.0. Ik snap het idee erachter wel, je deelt een foto zonder filter en je mag alleen foto’s van anderen zien als je zelf ook wat plaatst. Het dwingt je alleen tegelijkertijd ook om er op dat moment mee bezig te zijn. Want eigenlijk heb je maar twee minuten om een foto te plaatsen. Dus de druk van geen mooie foto, maakt plaats voor de druk om het wel binnen die twee minuten te doen. Gevolg? Je bent dus constant je telefoon in de gaten aan het houden of je een BeReal moet posten. Overigens ook niet heel gezellig voor je gezelschap…”

Joëlle: “Ik snap wat je zegt. Het maakt de content die je deelt trouwens ook erg eentonig. Ik heb tot nu toe vaak een melding gekregen terwijl ik achter mijn computer zat te werken. Is dat leuk voor je volgers om te zien? Elke dag? Weinig creativiteit mogelijk als je het mij vraagt. Al vind ik het idee achter een ‘real’ platform wel een interessant uitgangspunt. Voor B2C dan. Als B2B-kanaal maakt dit platform natuurlijk geen kans.”

Anandi: “Nee precies. Op Snapchat kun je als bedrijf bijvoorbeeld nog wat met gesponsorde filters, of ads tussendoor. Daar is BeReal niet op gemaakt. Ook wel hun kracht natuurlijk. Maar ik zou dit platform niet aanraden in onze contentstrategieën.”

FACT: De app BeReal is vooral populair onder jongeren. Volgens een onderzoek van GfK bereikte het platform in Nederland vorige maand 15% van de 13- tot 24-jarigen. Verder zijn 91 procent van de bereikte Nederlanders jonger dan 35 jaar. Ter vergelijking: op Snapchat is 73 procent jonger dan 35 jaar, op TikTok 44 procent en Instagram 37 procent. Daarnaast is BeReal vooral gericht op B2C gebruik. Merken mogen formeel ook geen account aanmaken op het platform en advertenties zijn (nog) verboden. Wel zie je dat bedrijven steeds creatiever worden met manieren om zichtbaar te zijn in de app.

Ook plaatsten we de volgende opiniepeiling op LinkedIn vorige week, waarin je ziet dat de meeste mensen (42%) BeReal al gebruiken:

Opiniepeiling: Heb jij de app Be-Real op je telefoon staan?

Joëlle: “Nu het toch gaat over nieuwe kanalen: ken je Mohi al?”

Anandi: “Wel van gehoord, maar nog steeds niet gedownload. De moeite waard? Het klinkt mooi…”

Joëlle: “Haha, het is ook mooi. De lay-out is echt een pareltje om naar te kijken. Het is heel toegankelijk en brengt je in een oase van rust. Soms wel fijn, zo’n slowmediakanaal. Zeker tussen al die snelle platformen. In de notendop: je volgt er mensen met dezelfde interesses. Zij plaatsen podcast, serie, boeken en bijvoorbeeld muziektips. Zo weet je bijna 100% zeker dat je niet aan een serie gaat beginnen die je straks toch weer halverwege afzet. Geen Fear of Better Options (FOBO) dus!”

FACT: Mohi is een Amsterdamse start-up die vooral nog bekend is in Nederland. Ze richten zich op het delen van je favoriete mediacontent, en dus niet op het delen van content van jezelf. Je kunt een profiel aanmaken en daar jouw tips uitlichten. Ook kun je anderen volgen en dus aanbevelingen krijgen van mensen die je hoog hebt zitten. Daarnaast is er geen sprake van een algoritme en gaat het dus wat meer om kwaliteit in plaats van populariteit.

Anandi: *download Mohi*

Anandi: “Oké, ik ben om! Wat is dit fijn om doorheen te scrollen zeg. Hier gaat mijn contentmarketinghartje wel wat sneller van kloppen. Vooral de belofte ‘It’s the digital Marie Kondo experience’ spreekt me aan. En naast het feit dat ik het voor persoonlijke tips zou willen gebruiken, zie ik hier ook wel meer mogelijkheden voor merken, gericht op media. Sowieso zal hier wel een legertje influencers hun intrede doen, maar dan wel een stuk inhoudelijker in plaats van enkel de ‘kijk mij eens’ posts.”

Joëlle: “Precies. Binnen Mohi deel je geen directe beelden uit je leven, maar wel tips en aanbevelingen voor content. Vanuit je persoonlijke interesse. Door content-uitingen op die manier aan je te verbinden laat je je identiteit op een andere manier zien. Denk jij dat het principe ‘slow media’ een trend gaat zijn?”

FACT: Bij slow media draait het allemaal om de vertraging van de productie en consumptie van informatie. Als je bijvoorbeeld uitgebreid de tijd neemt om een krant te lezen, of je volgt een tip op over een boek of film van een bekende. Bewust bezig zijn met het nuttigen van media. Fast media daarentegen draait om de snelheid van informatie. Denk aan Twitter, Facebook en Instagram. Daarin wil je meer, meer, meer en de apps zijn erop gebouw om je zoveel mogelijk prikkels te geven en je zo lang mogelijk binnen de app te houden.

Anandi: “Ik denk zeker dat slow media meer past in de algehele optimistische consumententrend die we zien. Vooral door de sombere periode met Covid-19, oorlog en klimaatcrisis, is het voor mensen fijn om uit die echte wereld te kunnen ontsnappen. Dan is afleiding krijgen en geïnspireerd worden in plaats van met je neus op de feiten gedrukt zoals bij BeReal, een verademing. Die harde werkelijkheid krijgen we dagelijks al genoeg naar ons hoofd geslingerd. Laten we daarom proberen om het leven – waar kan – een stukje ‘mohier’ te maken :-)”.

Joëlle: “Amen!”

Anandi: “Ik ga je wel volgen op Mohi trouwens. Heb jij al iets gedeeld?”

Joëlle: “Nu ga ik mijn identiteit dus aan een serie verbinden. Niet lachen, maar ik werd heel enthousiast van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’. Een serie over een man in een bejaardentehuis. Zoals mijn recensie op Mohi zegt: “Poëtisch, goed gekozen teksten. Geen snelle serie. Maar slow. Met kleine verhalen over wat er binnen de muren van een verzorgingshuis gebeurt. Met als verteller Hendrik Groen. Van hem kun je alleen maar houden.”

Anandi: “Het spreekt me niet gelijk aan, maar door jouw aanbeveling ga ik er zeker een aflevering aan wagen!”

Ben jij er klaar voor? - 

Paul Bothof
Creative Director - Creative Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Paul
.