Relevantie, zo’n lekkere term om aan het marketingjeukwoordenboek toe te voegen. Tegelijkertijd is relevantie voor mij als contentstrateeg de basis voor alles wat ik doe. Een contentstrategie zonder relevante doelstellingen of relevante formats wil je niet. Een contentstrategie die ertoe doet, dát wil je! Wil je iets losmaken bij je doelgroep? Dan is het belangrijk dat je weet wat er speelt.
Door je doelgroep te analyseren ontdek je wat hun contentbehoeften zijn. Dure onderzoeken zijn één manier om dit te ontdekken. Maar voor veel kleinere organisaties met beperkte marketingbudgetten is dit onbetaalbaar. Met de juiste inzichten kom je zelf een heel eind. Zet gewoon even die voelsprieten aan het werk!
Reacties op jouw social media berichten zijn een behulpzame inspiratiebron als je nieuwe content wilt creëren. Deze curiosity of the crowd geeft niet alleen inzicht in het sentiment dat er rondom je merk leeft, je ziet ook welke vragen of thema’s er bij je doelgroep leven. Zijn er onderwerpen, vragen of reacties die vaker terugkeren? Daar kun je iets mee. Bijvoorbeeld op je Frequently Asked Questions (FAQ) pagina.
Wat geldt voor online comments geldt ook voor offline comments. Binnen veel bedrijven lopen accountmanagers, receptionisten of klantenservicemedewerkers rond. Zij hebben dagelijks contact met klanten, en zijn daarom een schat aan informatie waar jij in je content gebruik van kunt maken. Ga eens op de koffie en inventariseer wat de FAQ’s zijn. Of go big en laat alle vragen die jouw klanten stellen centraliseren. Gewoon, real time. Zo bouw je aan een database vol content-inspiratie. Bijkomend voordeel: door vragen van je doelgroep te tackelen tijdens hun contentklantreis, ontstaat er bij jouw collega’s weer ruimte voor andere werkzaamheden.
Een mooi voorbeeld van het vertalen van deze inzichten naar bruikbare content is de hotel locator van onze klant Swiss Sense Business. Accountmanagers merkten op dat er vaak werd gevraagd waar de Hotel Collection kon worden bekeken. Bij gebrek aan een fysieke showroom ontwikkelden zij de hotel locator; een digitaal overzicht van alle hotels, vakantieparken, glampings, campings én B&B’s die in het bezit zijn van een product uit de Hotel Collection. Inclusief een uitnodiging om de boxsprings live te testen.
Het wereldwijde web staat, naast de directe informatie die je van jouw doelgroep krijgt, vol met veel meer inspiratiebronnen. Denk aan inhaakkalenders of analyseplatformen. Dit zijn een paar van mijn favorieten:
◦ Google trends laat je zien hoe vaak er naar een door jou ingevoerd onderwerp werd gezocht in een bepaalde periode en in welke geografische regio’s dat werd gedaan.
◦ Answerthepublic maakt vragen zichtbaar die mensen stellen rondom een specifiek onderwerp.
Inhaakkalenders, zoals die van FrankWatching, stellen je in staat om te kijken welke feestdagen er leven binnen je doelgroep. Kies nauwkeurig inhaakdagen uit om connectie te maken met je doelgroep.
Naast geautomatiseerde bronnen kun je ook zelf actief vragen naar wat er speelt binnen je doelgroep. Het voordeel is dat je zo gerichter vragen kunt stellen. Je eigen kanalen lenen zich daar perfect voor. Denk aan het plaatsen van opiniepeilingen via LinkedIn. Een functionaliteit waar The Drum vaak dankbaar gebruik van maakt. Of denk aan het stellen van vragen via Instagram of Facebook stories zoals Goodiebox dat zo goed kan. Voor Goodiebox is het een manier om te achterhalen welke producten ze in hun volgende box toe kunnen voegen. Dat noemt men nog eens luisteren naar de doelgroep!
Ook op andere plekken in je klantreis kun je mini-enquêtes inbouwen. Denk aan een open veld voor onderwerp suggesties onderaan een blogartikel, een waarderings button die op-popt na het afronden van een online bestelling of een mini-enquête op verschillende plekken binnen je marketing automation flow. Zeg nou zelf, wie heeft er nou nog nooit een mail ontvangen na het bestellen van een pakketje via bol.com of Coolblue?
Mijn belangrijkste boodschap? Zendt niet alleen berichten die vanuit je organisatie komen. Luister ook naar je doelgroep en gebruik hun wensen en behoeften voor de creatie van nieuwe content. Want alleen door relevant te zijn maak je van jouw doelgroep een ware merkambassadeur. ❤️