
Blog
5 social media-trends waar je vandaag nog mee aan de slag kuntNiets is zo veranderlijk in marketing als het social media-landschap. Maar wat betekent dat voor jouw bedrijf? Waar moet je anno 2021 rekening mee houden? Wij lichten hier een aantal ontwikkelingen toe op het gebied van content waar je direct mee aan de slag kunt.
- Social shopping
Winkelen via social media noemen we social commerce. Want waarom zouden we onze producten niet vaker aanbieden op de platformen waar de doelgroep het meest actief is? In 2020 werd hier wereldwijd 89,4 miljard dollar verdiend en naar verwachting groeit dit binnen zeven jaar tot 604,5 miljard dollar.Facebook, Instagram, Pinterest en WhatsApp zijn al flink aan het testen met een klantreis die van A tot Z klopt (worden wij blij van!). Van inspireren en delen tot betalen en evalueren. Het verschil met grote webshops is dat jij hier al dagelijks te vinden bent. Dus social platforms kennen jouw interesses en voorkeuren al langere tijd. De producten die je tegenkomt via influencers of vrienden kun je meteen in je winkelmandje schuiven. Ta-da! Of beter gezegd, ka-ching!In de VS konden Instagram-gebruikers in 2020 al in de app aankopen doen, inclusief betaling. Het gerucht gaat dat Instagram dit in versneld tempo wereldwijd aan het uitrollen is. Dus eentje om in de gaten te houden als je een product probeert te verkopen.
Pinterest: Bron: Nike - Micro-influencer marketing
Influencer marketing is niet nieuw in ons vak. Van Monica Geuze en Anna Nooshin tot de grapjes van Bas Smit. Door de jaren heen zijn ze een stuk ongeloofwaardiger geworden want mensen worden een beetje #spon-moe. #Spon is een hashtag die vaak gebruikt wordt onder influencers om aan te geven dat iets gesponsord is. Maar, wat nu?Het antwoord op die vraag is: micro-influencers. Zij hebben tussen de 5.000 en 100.000 volgers en richten zich vaak op een specifiek onderwerp waar ze helemaal gek op zijn. Kenmerkend (en handig) is dat ze vaak het type volgers hebben met dezelfde specifieke interesses. Kijk dus niet naar hoeveel volgers een influencer heeft, maar of deze persoon bij jouw doelgroep past.Deze micro-influencers staan dichter bij hun volgers, wat het vertrouwen terugwint van de consument. Het enige wat hij of zij nodig heeft, is de kracht mensen te overtuigen en een verhaal goed over te brengen. Het is effectiever om een samenwerking aan te gaan met tachtig micro-influencers dan met één hele grote. Alles heeft te maken met geloofwaardigheid, een hogere engagement-rate en een specifieke doelgroep die zij aanspreken.Hieronder een voorbeeld van micro-influencers met een specifieke doelgroep. Wanneer zij een product promoten die bij hun lifestyle past, spreekt het dus vanzelfsprekend meer mensen aan.
Bron Instagram accounts:
@lisasteltenpool
@justlikesushi
@zoey_looij - Échte videocontent
We zitten niet meer te wachten op harde salesvideo’s en perfecte plaatjes. We willen human stories met échte mensen. Denk aan user generated videocontent en reviews gemaakt door de consumenten zelf. De app Shoploop van Google is hier een goed voorbeeld van. Videocontent versterkt je zichtbaarheid en verbondenheid met bestaande klanten. Zie hier rechts onze eigen ZUID livestream die we gehost hebben tijdens de onthulling van de commercial. - Posten om te posten is passé
De consument is op zoek naar nieuwswaardige en persoonlijke content waar hij zichzelf in herkent. Facebook, Instagram en LinkedIn spelen hierop in door algoritmes aan te passen. De updates verschijnen daarom al lang niet meer op chronologische volgorde in jouw tijdlijn. Daarom is het nog meer van belang om consistent zichtbaar te zijn met content die jouw doelgroep aanspreekt. Posten om het posten was sowieso altijd al een slecht idee, maar met de huidige algoritmes word je hier voortaan gelijk op afgestraft. Onze tip? Denk vanuit ‘zij’ en niet vanuit ‘wij’. - Organisch bereik
Een andere veelgebruikte manier om je zichtbaarheid te vergroten: adverteren op social media. Dat kost geld, maar dan heb je ook wat. Het is namelijk een goede manier om jouw plekje in het eigenwijze algoritme terug te winnen. Met de juiste strategie kunnen advertenties op Facebook, Instagram, Pinterest of LinkedIn van grote waarde zijn en heb je de investering snel terugverdiend. Zo sprak online marketingspecialist (en Brandgang-buurman) Ferdi de Been ooit wijs: “Het is niet langer alleen gezien en gevonden worden. Je bent natuurlijk niet de enige. Het gaat ook om je verhaal, je beeld, je persoonlijkheid.”Genoeg stof tot nadenken om in 2021 met een schone lei aan je content te starten! Jeuken je handen om met een van onze tips aan de slag te gaan, maar weet je niet goed waar te beginnen? No worries! Team content helpt je graag.