Blog

Van Start-up naar sterk merk

Bij ZUID Creatives bouwen we sterke merken. Zodra start-ups niet door weten te groeien naar een scale-up, worden we vaak aan tafel uitgenodigd met een nogal acute hulpvraag. We helpen uiteraard graag, maar zien je liever nog in één keer slagen. Welke valkuilen komen we tegen en hoe voorkom je dat jij erin valt?

Drie veelvoorkomende valkuilen:

1. Tackle de tunnelvisie

Mensen achter start-ups zijn doorgaans gepassioneerde specialisten die urenlang kunnen vertellen over hun bedrijf en product. En om maar gelijk de eerste valkuil te benoemen: dat is een probleem. Teveel mensen hebben vanuit een tunnelvisie te veel aandacht voor (de technische kant van) het product. Met als resultaat dat er veel tijd, geld en energie in een product wordt gestoken, maar dat er geen product-market fit is. Op zijn Nederlands: je zet een product in de markt waar geen behoefte aan is, waardoor je product feitelijk geen bestaansrecht heeft.

2. Doe meer met mensen

Groeien is mensenwerk en groeien doe je samen. Hoe technisch vernuftig of hip je product ook is, door alles bij jezelf te houden treedt één van de oudste natuurwetten in werking. Namelijk dat alles wat niet bezig is te groeien, bezig is met het tegenovergestelde. Nog een goede reden om het allemaal niet alleen te doen: investeerders zijn in de regel bijzonder terughoudend bij individualisten. Met deskundige en bekwame mensen naast of achter je, kun je meer in minder tijd en kom je verder.

3. Communiceer kort en krachtig

Waarom doe je wat je doet? Hoe doe je dat en wat doe je? Bekwaam jezelf in het kort en enthousiast vertellen van je verhaal, zonder te verzanden in technische details. Want pas als je mensen weet te raken, gaan er deuren open en lampen aan.

Één oplossing: een solide marketingcommunicatieplan

Marketingcommunicatie is een vak apart en daarmee een specialisme dat veel start-ups niet direct in huis hebben. Niet zelden zien we dat zaken als marketing en communicatie pas om de hoek komen kijken als het product al af is, en het besef langzaam indaalt dat het product zichzelf niet verkoopt. Voor de goede orde: dan ben je rijkelijk laat op je eigen feest, maar dan kunnen we je nog steeds helpen.

ZUID doet het samen
Van oudsher begonnen bedrijven vanuit een businesscase. Tegenwoordig zie je veel meer dat merken ontstaan vanuit een gedachte, visie of purpose. Vanuit dat specialisme helpt ZUID je te focussen op je merk. Je merk is namelijk de gedeelde oorsprong en een sturend mechanisme voor de hele organisatie. Alles begint bij het merk: wat je aan de buitenkant belooft, moet overeenkomen met wat je aan de binnenkant doet.

ZUID maakt je marketingcommunicatieplan concreet en begrijpelijk door relevante vragen te stellen en bepaalde zaken uit handen te nemen. Samen gaan we op een hoog strategisch en tactisch niveau in conclaaf. Samen zetten we die stip op de horizon en samen doorlopen we alle stappen die gezet moeten worden. Maar tegelijkertijd kijken we ook hoe je bij kunt sturen als zich (onverwacht) nieuwe kansen of bedreigingen voordoen. Door je strategie richting de toekomst helder te definiëren zonder het in beton te gieten, behoud je de flexibiliteit die zo past bij een start-up en scale-up.

Travis en ZUID, een best practice
Hoe ziet die hulp van ZUID er dan uit in de praktijk? Een voorbeeld: Travis Road Services liep bij ons binnen op het moment dat ze proof of concept hadden. Ze heetten toen nog AVJT (Alles Voor Je Truck) en hadden een slim en doordacht plan om vrachtwagens die vrijwel voortdurend on the road zijn door wasstraten te halen met maximale besparing van tijd, kilometers en geld. Negentig procent van de Nederlandse markt had zich al bij hen aangesloten en ze zochten expansie naar heel Europa. Om dat te bereiken, kwamen wij om de hoek kijken.Het begon allemaal aan tafel. Waar liggen de ambities en wat is de stip aan de horizon? Wat moet je bereiken bij welke doelgroep en hoe kun je je merk daarbij aan laten sluiten? Na het formuleren van antwoorden gingen we aan de slag. De naam AVJT was internationaal niet bruikbaar, dus daarvoor bedachten we Travis Road Services. Travis had meerdere doelgroepen binnen de truckerswereld. Van wasstraateigenaren tot tankkaartuitgevers en alles ertussenin. Middelen als tijd en geld waren niet oneindig, dus brachten we focus aan. Zo bereikten we op korte termijn de doelgroepen waar we op lange termijn op door konden bouwen. Van daaruit hebben we het merk geherpositioneerd op een manier die deze doelgroepen aanspreekt. Een persoonlijke benadering past daarbij, vandaar ook een bewuste keuze voor een persoonsnaam als merknaam.

Het resultaat
De eigenaar gaf aan dat ze onder hun oude naam al jaren op beurzen stonden en dat een van de problemen was dat veel mensen hun stand voorbij liepen. Na de rebranding waren de mensen niet meer bij hun beursstand weg te slaan, terwijl ze op dat moment nog niet wezenlijk iets anders deden dan daarvoor. Onder de belangstellenden zaten de nodige investeerders, waardoor ze hun producten en diensten volgens plan hebben uitgebreid.

Dat is wat uitstraling en een goed verhaal met je merk doet.
Dat is wat ZUID voor je doet.

Kom binnen.