Blog

Social media influencers: vriend of vijand?

Tegenwoordig wordt er flink wat op los geïnfluencet. Niet gek, want het werkt. Daarom worden bijvoorbeeld een Linda Tol, Anna Nooshin en Yara Michels ingezet door grote merken om producten en diensten te promoten. Maar wordt de rol van de influencer hierin tegenwoordig niet een beetje overschat?

Even voor de goede orde, het concept van een social media influencer luidt als volgt: een individu dat via verschillende communicatiekanalen veel mensen kan bereiken en daardoor de mening over bepaalde producten of diensten van deze mensen kan sturen. Hoe meer mensen deze influencer kan bereiken – oftewel hoe meer volgers deze influencer heeft – des te groter de mate van beïnvloeding. Logisch, zou je denken.

Het zijn maar cijfertjes!

Het is verleidelijk voor een merk om een influencer te kiezen met een enorm aantal volgers. Maar … het aantal volgers zegt niet altijd iets. Tegenwoordig is het volkomen normaal om volgers te kopen zodat het lijkt of een persoon, merk of bedrijf populair is. Wie zegt er dat die 500.000 volgers daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in hetgeen wat de influencer dagelijks uitspookt? Je zendt de merkboodschap in dit geval mogelijk naar het verkeerde publiek.

Wie zegt er dat die 500.000 volgers daadwerkelijk geïnteresseerd zijn?

Buzz of fuzz?

Natuurlijk is het geen leugen dat influencers kunnen zorgen voor de nodige buzz rondom een bepaald merk of bedrijf. Influencers kunnen door sponsoring van een product of merk de mate van engagement onder hun volgers een boost geven. De vraag is: hoe kun je met zekerheid zeggen dat de positieve gevolgen van die buzz (bijvoorbeeld meer merkbekendheid en daardoor stijging in winst) zijn veroorzaakt door de kracht van de influencer? Of liggen daar mogelijke andere factoren aan ten grondslag?

Influencing gone wrong

Die boost in merkbekendheid en mate van engagement hoeft overigens niet altijd positief uit te pakken. Wanneer een influencer bijvoorbeeld taalkundig niet sterk onderlegd is en voortdurend posts plaats met grammaticale onjuistheden en spellingsfouten, straalt dit af op het merk dat hij/zij promoot. Alles wat de influencer online gooit, kan bepalend zijn voor het merk, of dit nu tekst of beeld is. En aangezien het internet voor altijd is en gegevens praktisch niet kunnen worden gewist, kan een influencer zelfs nog gepakt worden voor zijn/haar gedrag, uitspraken of vertoning van jaren geleden. We herinneren ons vast allemaal nog wel de heisa rondom Amena Khan (influencer L’Oréal Paris Haircare) en haar tweets uit 2014…

Moraal van het verhaal

Lang verhaal kort: social media influencers kunnen zorgen voor meer zichtbaarheid. Maar bij wie eigenlijk? Ze kunnen zorgen voor meer sales. Maar is dit dan wel echt te danken aan de samenwerking? En de ‘influence’ kan averechts werken: influencers kunnen het merk beschadigen door bijvoorbeeld slechte grammatica en lompe opmerkingen of acties. Zijn influencers dus echt onze aandacht (en centen) waard?