Blog

Wat social media voor je merk kunnen doen (nu ze het weer doen)

We krijgen wel vaker te maken met een haperende WhatsApp-verbinding of een niet zo fantastische Facebook-connectie. Meestal duurt deze onthouding niet langer dan een half uur. Gisterenavond zaten we ineens urenlang zonder het vertrouwde swipen door Stories. Of stond je net als ik in de supermarkt en wilde je last-minute nog een recept doorsturen via een appje? Ook dan kwam je bedrogen uit.

Een pushbericht van RTL Nieuws vertelde me dat ik niet de enige was. “WhatsApp, Facebook, Instagram onbereikbaar door wereldwijde storing.” Mijn FOMO verdween gelukkig redelijk snel. Ik begon het eigenlijk wel relaxed te vinden, zo massaal met z’n allen offline.

Kan dat wel, een wereld zonder Facebook?

Het duurde niet lang voordat ik als contentbaas bij ZUID me toch een beetje zorgen begon te maken. Wat nou als Facebook opeens ophield te bestaan? Dan zijn niet alleen mijn vakantiefoto’s van tien jaar geleden verdwenen, maar ook de online zichtbaarheid van veel van onze klanten. Want hoewel we altijd middelenvrij proberen te denken, blijven Facebook en Instagram toch de meest voor de hand liggende platformen.

O, die wanhopige influencers

De impact is groter. Ik denk ook aan influencers die hun nieuwste producten niet gepromoot kregen op Instagram. Of de nieuwste herfstcampagne van een kledingmerk die niet live kon gisterenavond. Terwijl de herfst toch echt zijn intrede doet en die dikke truien hoe dan ook gekocht gaan worden. Een gemiste kans voor een Zalando of Wehkamp die daar een flink budget in hebben geïnvesteerd.

Dan maar aan Twitter of TikTok?

We zijn eigenlijk allemaal veel te afhankelijk geworden van de bekende kanalen. Wat zijn de alternatieven? Twitter weer afstoffen en gaan gebruiken op een andere manier dan het bedoeld is? Of toch aan de TikTok, terwijl we weten dat het merendeel van de doelgroep daar niet op te vinden is? Maar juist deze doelgroep zal toch ook iets anders gaan opzoeken als de gebruikelijke platformen niet meer te gebruiken zijn. Of zou iedereen massaal van social media afgaan?

Stevige fundering voor je social content

Terug naar de basis. Want feit blijft dat social media er voorlopig natuurlijk nog volop zullen zijn. Dus als je het mij vraagt, komen het verhaal en de vorm vóór het middel waarmee je het de wereld in gaat slingeren. Het creatieve format (lees: een formule die je altijd kunt toepassen, maar telkens met een andere creatieve twist) met dergelijke inhoud dat voor ons als contentmakers heilig is, vindt altijd wel zijn weg. Of het nu via Facebook of Instagram is, of via een mailing in je brievenbus. Dus zorg voor het beste back-upplan en onderbouw je content altijd met een stevige fundering aan creatieve formats. Dan zit je net als ik de volgende keer zonder zweethandjes je kanalen te verversen, wachtend tot de storm weer is gaan liggen.